haifa munititleuniv

05.jpg

Food from the Sea- Towards 2050 and beyond

The 7th Haifa Conference on the Mediterranean Sea Research
14-15/1/2020
The Hecht Museum Auditorium, University of Haifa

 

 

logo   Food from the Sea collage  

 

The Conference is Free. Registration is Required.

 

Over two-thirds of the fishing grounds in the oceans are currently over-fished, and in many areas the quality and quantity of fish due are further compromised to pollution. The total annual global landings from fisheries and aquaculture combined now constitute only a relatively small share (about 15%) of the total production of protein (meat) for food. On the other hand, edible seaweed, which is considered to be of great nutritional value, currently constitute only about 1% of all the world's largest food crops. The huge potential of the oceans as a source of nutritious and healthy protein is still far from being realized, and in all likelihood aquaculture seems the only viable present-day solution to meet future demand for high-quality protein. Indeed, in the last decade, aquaculture has developed as the fastest growing global agricultural sector, and today, over half of the food fish that reach world markets come from agriculture, or in other words, every second fish that comes to the market are farm grown! Moving the focus from land-based animal protein production to raising marine fish has one more significant advantage: it conserves huge quantities of potable water in the future will be redirected to other essential needs.

The rationale of the "Food from the Sea" 2020 Conference is to examine these issues and to present innovative and up-to-date approaches to ensuring the food supplies of the future. The conference is primarily aimed for the general public and will also host scholars and scientists from Israel and the world who are interested in the topic. The core of the conference will be based on lectures by internationally acknowledged expert scientists who will interpret the state of the art in the field of "marine food production". The lectures will include sustainable aquaculture-friendly aquaculture ("The blue revolution”), global food demand forecasts for 2050, the interplay between fisheries, aquaculture and the marine environment, the future directions of aquaculture development in China - the world's largest fish, shellfish and seaweed producer - and finally, socio-economic metrics for assessing the impacts of food from the sea.

 

Due to construction activities on campus as well as in neighboring areas, it is highly recommended to arrive by public transportation since parking spaces on campus are extremely limited

 

Scientific Committee:

 Ariel Diamant  Muki Shpigel  Amir Neori
Ariel Diamant, PhD 
Emeritus Professor
Senior Research Associate
Morris Kahn Marine Research Station
The Leon Charney School of Marine Sciences
University of Haifa
Muki Shpigel, PhD
Emeritus Professor
Senior Research Associate
Morris Kahn Marine Research Station
The Leon Charney School of Marine Sciences
University of Haifa
Amir Neori, PhD
Senior Research Associate
Morris Kahn Marine Research Station
The Leon Charney School of Marine Sciences
University of Haifa

 

כנס חיפה ה-7 לחקר הים התיכון בנושא "מזון מן הים"

אודיטוריום מוזיאון הכט, אוניברסיטת חיפה, 14-15.1.2020

הכנס פתוח לקהל הרחב ומחייב הרשמה מראש

כנסי חיפה לחקר הים התיכון שהתקיימו עד היום התמקדו בהיבטים ההיסטוריים, גיאולוגיים, וגיאופיסיים. הכנס ה-7 "מזון מן הים" יתמקד בחי ובצומח של האוקיאנוסים והפוטנציאל הגלום בהם בהבטחה עתידית של המזון לאנושות.

הכנס פתוח לקהל הרחב ויתקיים באודיטוריום מוזיאון הכט שבבניין הראשי, קמפוס אוניברסיטת חיפה על הכרמל (קיבולת של כ-300 משתתפים). בכנס ישתתפו מומחים בעלי שם מהארץ ומהעולם וגורמים בסקטור המסחרי העוסקים בייצור מזון מהים.

הכנס מתקיים ביוזמת בית הספר למדעי הים על שם ליאון צ'רני שבראשו עומדת פרופ' אילנה ברמן-פרנק, ובניהול המדעי של החוג לביולוגיה ימית ותחנת מוריס קאהן בקיבוץ שדות ים.

אחד מאתגרי העתיד המשמעותיים העומדים בפני האנושות הוא הבטחת אספקת כמויות המזון העצומות שתידרשנה להזנת אוכלוסיית העולם בעתיד. כבר היום כמיליארד בני אדם (כ- 13% מאוכלוסיית כדה"א) סובלים ברמה היומיומית מחרפת רעב. במקביל, במקומות רבים בעולם הולך ומחריף המחסור במים שפירים ובנוסף מורגש מחסור בקרקעות חקלאיות המתאימות לגידול יבולים לייצור מזון. ההתחממות האקלימית הגלובלית רק מחריפה את המצב, ובשנים האחרונות מסתמנת הסכמה בין המומחים שכדי לעמוד באתגרי הזנת אוכלוסיית כדור הארץ בעשורים הבאים, תידרש הגדלה משמעותית של הפקת  מזון מהים.

כשני שלישים משדות הדייג באוקיאנוסים כבר סובלים מדייג-יתר, ובמקומות רבים קיימת פגיעה נוספת באיכות וכמות הדגה כתוצאה מזיהום הים. היבול עולמי השנתי מדיג וחקלאות מים גם יחד מהווים כיום רק שיעור מזערי יחסית (כ-15% בלבד) מכלל הייצור השנתי העולמי של חלבון (בשר) למאכל. מאידך, אצות ים למאכל, שנחשבות למשאב בעל ערך תזונתי רב, מהוות לעת עתה כ-1% בלבד מכלל יבול המזון הצמחי המגודל בעולם. הפוטנציאל האדיר הגלום בים כמקור לחלבון מזין ובריא עדיין בלתי ממומש. נראה כי החקלאות הימית היא הפתרון הריאלי היחיד כיום למתן מענה לביקוש ה​​עתידי לחלבון מזין ואיכותי. ההתרחשויות בעולם אכן תומכות בדעה זו: אנו עדים לכך שהחקלאות הימית הפכה בעשור האחרון למגזר החקלאי הגלובלי שקצב גדילתו הוא המהיר ביותר. כיום, יותר ממחצית דגי המאכל בשווקי העולם מגיעים מהחקלאות, או במילים אחרות, כל דג שני המגיע לשוק מקורו בגידול חקלאי! העברת משקל הכובד מייצור בשר בקר ביבשה לגידול דגי ים טומן בחובו יתרון חשוב נוסף: חסכון בכמויות אדירות של מים שפירים, שניתן יהיה בעתיד להפנותם לצרכים חיוניים אחרים.

כנס חיפה השנה יעסוק "מזון מן הים" במטרה לבחון את הסוגיות הללו ולהציג את הגישות החדשניות והעדכניות להבטחת המזון בעולם העתידי. ליבת הכנס תתבסס על הרצאות של מדענים מומחים מחו"ל בעלי מוניטין בינלאומי שיפרשו בפני הקהל את הידע הקיים (state of the art) בתחומי "הפקת מזון מן הים". הנושאים שידונו וינותחו בהרצאות יכללו חקלאות ימית ידידותית לסביבה בת-קיימא  ("המהפכה הכחולה"), צפי הביקוש העולמי למזון בשנת 2050, יחסי הגומלין בין דיג, חקלאות ימית והסביבה הימית, כיווני ההתפתחות העתידיים של חקלאות המים בסין העממית, שהיא יצרנית המזון מהים הגדולה בעולם, ולבסוף, יבחנו מדדים חברתיים-כלכליים להערכת השפעת הבטחת מזון מן הים על החברה האנושית.